torstaina, maaliskuuta 13, 2008

Kreikkalaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Tämä ruokalaji on yksi lempiruuistani Kreikassa. Perinteisen kreikkalaisen maun lihapulliin saat käyttämällä lampaan tai vasikan lihaa naudan tai sian sijasta. Lihapullat voi tarjoilla sellaisenaan ilman tomaattikastiketta (keftedes, keftedes tigani), mutta juuri tuo tomaattikastike tekee mielestäni tähän ruokalajiin sen oman jujunsa :)

Alla oleva resepti on otettu Kreikasta hankitusta keittokirjasta ja ohjeen tulisi siten olla perinteinen. Paikallisesti souzoukakia tarjotaan riisin kanssa, mutta tämä sopii mainiosti pasta ja perunankin kaveriksi. Tuhtina ruokana menee myös ihan sellaisenaankin.

Meillä käytettiin tuoreen mintun sijasta valmista minttukastiketta, jossa mintun maku korostui voimakkaammin. Lihapullat kypsennettiin munkkien tapaan runsaassa oliiviöljyssä kiehauttamalla kattilassa ja koko komeus lykättiin uuniin hautumaan. Niin... lihapulliin ja kastikkeeseen taidettiin lisätä vielä muutama valkosipulinkynsikin... Seuraavalla kerralla mukaan lorahtaa hyvää punaviiniä ja tuoreita yrttejä!


*******************************************
Keftedes me Saltsa tai souzoukakia
6-8 hengelle



Lihapullat:
1 kg jauhettua lihaa
250 g leipää
2 keskikokoista sipulia
2 kananmunaa
tuoretta minttua
oreganoa
suolaa
pippuria
jauhoja
oliiviöljyä

Tomaattikastike:
4 kypsää tomaattia
1 rkl tomaattitahnaa
2 rkl oliiviöljyä
1 laakerinlehti
sokeria
suolaa
pippuria

* Poista leivästä kovat reunat. Liota leipä vedessä ja puristele ylimääräinen vesi pois.
* Sekoita jauhettu liha, leipä, silputtu sipuli, kananmunat, minttu ja mausteet keskenään hyvin sekaisin.
* Pyörittele taikinasta isoja ja reilun kokoisia lihapullia.
* Pyörittele lihapullat jauhoissa ja paista ne pannulla kypsiksi runsaan oliiviöljyn kera.

* Kuori ja soseuta tomaatit.
* Sekoita tomaattisoseeseen muut ainekset ja kiehauta kastiketta hiljalleen kattilassa noin 20 minuuttia.
* Lisää lihapullat, hauduta muutaman minuutin verran ja tarjoile.



*************************************************************************************

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa kun löytyi ohje, nyt pikapikaa kauppaan ja kokeilemaan.-kefaloniasta palannut

Anonyymi kirjoitti...

Olen tehnyt tällä ohjeella lihapullia jo useita kertoja. Varsinkin tässä ihastuttaa tuo kastike! Tänään taas pidän ystävilleni kreikkalaisen illan ja kirjoitan tästä aineksia ylös kauppaa varten.

Ville

Poplar kirjoitti...

Hyvä, että maistuu! Ohje on hyvä ja sillä saa maistumaan aikas hyvin autenttisen Kreikan ruokalajin. Souzoukakia on yksi parhaista ruokalajeista Kreikassa, ainakin meidän perheen makuun :)